Cranio-Sacraal

Wat is Cranio-Sacraal therapie?

Cranio-Sacraal therapie is een behandelwijze, waarbij door middel van zachte manuele technieken het zelfgenezend proces in het lichaam weer in gang wordt gezet en beperkingen in de weefsels zich kunnen herstellen. Het behandelen gebeurt met zachte manuele technieken, met weinig druk. Het doel is het opsporen en opheffen van beperkingen of blokkades, waardoor het zelfherstellend vermogen van het lichaam weer beter op gang wordt gebracht en je zowel op fysiek, emotioneel en spiritueel nivo weer beter en ruimer in je vel komt te zitten.

Omdat Cranio-Sacraal therapie een zachte behandeling is, kan het bij zeer uiteenlopende klachten en bij alle leeftijden worden toegepast, van baby tot hoogbejaard.

De Amerikaanse arts John Upledger ontdekte tijdens een hersenoperatie bij toeval een zeer subtiel ritme, dat veroorzaakt wordt door de aanmaak en opname van hersenvocht. Dit ritme noemde hij het Cranio-Sacrale ritme (cranium=schedel, sacrum=heiligbeen). Dit ritme kan uit balans raken door lichamelijke of geestelijke pijn die in het lichaam wordt opgeslagen. Omdat bindweefsel alle structuren in het lichaam verbindt is het ritme in een gezond lichaam overal voelbaar. Spanningen in het bindweefsel, ontstaan door bijvoorbeeld stress, ziekte, vallen enz. kunnen het zelfgenezend vermogen verzwakken en dit kan aanleiding zijn tot vele klachten. Deze therapie kan verlichting geven bij onbegrepen, langdurige klachten.

Naar eigen inzicht combineer ik de Cranio-Sacraal therapie met kennis en technieken uit de Haptonomie, Esoterische filosofie, Quantum Touch en of Voetreflex / Ster therapie .

Behandeling

De Cranio-Sacraal behandeling is een zachte manier van aanraking over de kleding heen. Tijdens de behandeling gaat u op de behandelbank zitten of liggen. Via zachte aanraking kan het ritme worden waargenomen en het bindweefsel zich ontspannen. Tijdens de behandeling kunt u verschillende gevoelens ervaren. Vaak voel je rust en ontspanning, warmte en soms kou. Er kunnen ook herinneringen bovenkomen die gepaard kunnen gaan met het loskomen van emotionele gevoelens. Ook kun je eerst een toename van klachten ervaren, meestal gevolgd door een afname van de klachten.

De tijdsduur van een behandeling is 60 minuten. Na elke behandeling heeft het lichaam tijd nodig om te reageren op de behandeling. De behandelfrequentie bepalen we samen in overleg. U heeft geen verwijzing van een huisarts nodig voor een Cranio-Sacraal behandeling. Het aantal benodigde behandelingen is hangt af van je huidige gezondheid, de ernst en de duur van de klachten.

Voor wie?

Voor diegene die behoefte heeft aan rust en ontspanning en weer in contact wil komen met zichzelf.

Cranio-Sacraal therapie is effectief voor mensen van alle leeftijden en kan bij verschillende klachten en aandoeningen zowel een helende als een ondersteunende werking hebben. Door de subtiele en zachte aanraking is het zeer geschikt voor baby’s en (kleine) kinderen (zie kopje baby’s en kinderen).

Klachtenbeeld

Cranio-Sacraal therapie heeft een breed behandelingsgebied en is dan ook geschikt voor veel mensen met klachten op lichamelijk, emotioneel en psychisch gebied zoals onder meer:

 • leer- of concentratiestoornissen
 • nek- en schouderklachten
 • whiplash klachten
 • chronische vermoeidheid
 • rugklachten
 • slaapstoornissen
 • posttraumatische klachten
 • lusteloosheid
 • hyperactiviteit
 • bekkeninstabiliteit
 • burn-out
 • emotionele problemen
 • hoofdpijn